Lasser: al een eeuwigheid niet meer te vinden!

De langst openstaande vacature in Vlaanderen is er een voor lasser. Werkgevers blijven problemen ervaren om goed opgeleid en technisch bekwaam personeel te vinden. Goede lassers zijn niet te vinden! Ondanks de economische groeivertraging.

De zoektocht naar technisch personeel blijft ronduit problematisch. De komende jaren blijft de behoefte aan vakmensen in de techniek onverminderd groot. De oorzaak ligt hem alleszins niet aan gebrek aan scholing en opleidingen want die zijn er zeker genoeg. Sommige wijten het aan de slechte verbinding tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Langs de andere zijde wordt de jeugd ook onrechtstreeks richting de digitale wereld gestuurd i.p.v. de techniek.

De job van lasser staat ongeveer al een 10 jaar op de lijst van knelpuntberoepen. Hierdoor heeft men zelfs vorig jaar een Lasbeurs in het Antwerp Expo georganiseerd. Die na de corona periode weer zal terugkeren.

Hiermee willen ze de brug lassen tussen studenten en de bedrijven. Waardoor het aantrekkelijker wordt en men al direct in contact staat met het beroepsleven en mogelijkheden (groeimogelijkheden die er toch wel zijn).

Groot tekort aan lassers op de arbeidsmarkt

Volgens de jaarlijkse Data-analyse van knelpuntberoepen, zal het komende jaar 2021 dezelfde richting uitgaan. Lasser niveau 1 & 2 (elektrode, Tig lasser, Mig lasser / Mag lasser) en gespecialiseerd lasser niveau 3 & 4 (TIG, MIG/MAG, elektrode, samensteller lasser) gaat de kans op werk gemiddeld tot zeer hoog zijn. Waardoor het weer in de lijst van knelpuntberoepen komt. Aangezien we de grote vraag niet verwerkt krijgen met de weinig bekwame vakmensen in België

Buiten de vergrijzing is het ook te wijten aan de digitalisering, niet dat het niet belangrijk is maar jongeren geven minder aandacht aan techniek.

De oplossing voor het grote aantal vacatures Lasser in België?

Arbeiders met ervaring in montage, metaalconstructie, laswerken en industrie in het algemeen zijn moeilijk te vinden. Zoals we al verteld hebben. Bedrijven ervaren dat het lastiger wordt vacatures in te vullen. Dus gaan ze zoeken naar oplossingen. Het inzetten van buitenlandse werknemers is dan een oplossing. Het in dienst nemen van buitenlandse lassers in onderaanneming is voor veel bedrijven de oplossing. In de Oost-Europese landen zijn er veel technisch bekwame arbeiders, lassers. Ze kunnen heel zelfstandig kunnen werken. Evenals met een technische achtergrond en de nodige certificaten.

Hoe buitenlandse lassers aannemen

Hoe neem je nu buitenlandse lassers in dienst?

Bij tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België zijn er bepaalde verplichtingen. De wettelijke regels rondom het detacheren van buitenlands personeel zijn ingewikkeld en er zijn zelfs verschillende mogelijkheden. Er zijn al té vaak tevéél Belgische ondernemers in problemen gekomen bij het tewerkstellen van buitenlandse arbeidskrachten. Omdat de wetgeving niet strikt gevolgd werd. Of met het verkeerde outsourcing bedrijf gingen samen werken.

Europese Arbeiders is al 15 jaar actief aanwezig op de Europese Arbeidsmarkt. In detachering, tewerkstellen en aanwerving van buitenlandse werknemers. Dit voor een korte of langere periode van laswerken. Door ons groot netwerk hebben wij toegang tot een enorme hoeveelheid zeer vakbekwame en gemotiveerde arbeidskrachten. Tal van grote bedrijven en Kmo’s vertrouwen al jaren op onze diensten. Zie onze klanten referenties. Link

Onze prioriteit is de zorgen uit uw handen nemen. Buiten het voordeel dat wij voor goed personeel zorgen. Zijn de volgende punten enorm belangrijk voor uw bedrijf

  • Bekwaam personeel voor uw bedrijf!

  • Geen papier winkel, wij doen de administratie voor U.

  • Wij houden ons hierbij strikt aan de Belgische en Europese wettelijke regels.

  • Ook zorgen wij voor de nodige documenten voor de Belgische overheid en sociale inspectie!

  • Wij regelen alles voor de huisvestiging.

  • Zonder extra kosten, u betaald enkel de gewerkte uren. Geen sociale bijdrage, ziekte, … vaste contracten enz.

info: bron; vdab & De tiijd; https://www.tijd.be/ondernemen/zware-industrie/arbeidsmarkt-zkt-lasser-m-v/10065937.html